Uwoon:
We houden het 's-zomers niet koel,
Zonwering is ons doel
Hieronder vind u het laatste nieuws.
Wilt u ook over zonwering aan de buitenzijde van uw woning kunnen beschikken? Zie link
16 mei 2022 ZONNESCHERMEN Telefonisch contact gehad met Margreet van Zwolse Zonwering: Op 14 en 15 juni komen ze op de bovenste etage de zonneschermen monteren. Als eerste willen ze de gaten maken en daarna de schermen bevestigen. Aanvangstijd ongeveer 8.15 uur tot 9.00 uur.
Weer een stap dichterbij het kunnen beschikken over zonwering!
Allen bedankt voor jullie steun.
Van de huurcommissie:
Roerende zaken
In de servicekosten mag een gebruiksvergoeding voor roerende zaken berekend worden, voor
onroerende zaken is dit niet mogelijk.
Roerende zaken
Roerende zaken kunnen weggenomen worden zonder beschadiging van betekenis aan de zaak of de woonruimte te veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn tapijt, laminaat, gordijnen, lampen, koelkast, wasmachine, magnetron en meubilair. Ook zonnepanelen kunnen roerend zijn, indien ze zonder beschadiging van betekenis aan de panelen of het dak weggenomen kunnen worden. Voor deze zaken kan de verhuurder een gebruiksvergoeding bij de huurder in rekening brengen.
Onroerende zaken
Onroerende zaken kunnen niet weggenomen worden zonder beschadiging van betekenis aan de zaak of de woonruimte te veroorzaken. Zaken die volgens de verkeersopvatting onderdeel
uitmaken van de woonruimte worden eveneens als onroerend gezien. Deze zaken worden gezien als bestanddeel van de woonruimte. Voorbeelden hiervan zijn inbouwapparatuur, de CV-installatie, radiatoren en een tegelvloer. Hiervoor kan geen vergoeding in de servicekosten opgenomen worden. De kosten voor deze onroerende zaken maken deel uit van de kale huurprijs.
Waardebepaling
De waarde van de roerende zaken wordt bepaald op basis van de aankoopfacturen van de
verhuurder. Als geen facturen beschikbaar zijn, maar wel inzicht is gegeven in de samenstelling van de roerende zaken, wordt de waarde op basis daarvan geschat. Het gaat dan om een schatting van de verkoopwaarde aan het begin van het boekjaar. Als ook die gegevens niet beschikbaar zijn wordt uitgegaan van het wettelijk vastgestelde standaardbedrag van € 12,00 per jaar.
Gebruiksvergoeding
De gebruiksvergoeding die in rekening gebracht mag worden is afhankelijk van de verwachte
levensduur van de zaak. De Huurcommissie gaat over het algemeen uit van een geschatte
levensduur van vijf jaar. In dat geval mag jaarlijks 20% van de waarde als gebruiksvergoeding
berekend worden. Bij zaken met een geschatte levensduur van tien jaar bedraagt de jaarlijkse
gebruiksvergoeding 10% van de waarde.
Over het algemeen gaat de Huurcommissie bij gevelkachels, kleine boilers, geisers en
zonnepanelen uit van een geschatte levensduur van tien jaar. Ditzelfde geldt voor huishoudelijke en technische apparaten en laminaat, voor zover deze zaken bestemd zijn voor één woonruimte.
De levensduur van overige roerende zaken wordt doorgaans op vijf jaar geschat. De
Huurcommissie kan hiervan afwijken en een vergoeding vaststellen die uitgaat van een kortere of langere levensduur.
De vastgestelde vergoeding mag voor een periode van vijf of tien jaar berekend worden. Na die periode vindt een nieuwe waardebepaling plaats. De Huurcommissie gaat doorgaans uit van een herwaardering van 60% van de oorspronkelijke waarde. Van deze nieuwe waarde mag vervolgens weer 20% of 10% per jaar in rekening gebracht worden.
Als de zaak geen waarde meer vertegenwoordigd kan de betalingsverplichting op € 0,00 gesteld worden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb